Alice Grønborg i Mou holder natsværmere, som giver den fineste gyldne silke. En god hobby for folk med bøgehæk og tålmodighed.

Alice Grønborg i Mou holder natsværmere, som giver den fineste gyldne silke. En god hobby for folk med bøgehæk og tålmodighed.

Hvor begynder det, man kalder den røde råd tråd i gennem livet?

Måske der er flere tråde, som så til sidst kan blive til ét billede?

Det billede kunne for den 59-årige Alice Grønborg godt blive til en frakke med spids hætte af det blødeste gyldne natsværmersilke.

Alice Grønborg er nemlig silkeavler ved siden af jobbet som folkeskolelærer på Mou Skole og en del projekter inde i huset og ude i haven:

- Ja, der roder lidt, men jeg har værksted over det hele, siger Alice Grønborg.

Der er nu ikke rodet hos Alice Grønborg. Selv en blind kan se, at det såkaldte rod ikke er ting, der bare ikke kunne findes en plads til, men derimod er ting i deres fødsel.

Lidt ligesom Alice Grønborgs eventyrlige kokoner, der ligger og sover i en brødkurv i et lille skab af fintmasket net:

- Det er ikke til at vide, hvornår de vågner og bider et lille hul i kokonen og flyver ud som en lille natsværmer, siger Alice Grønborg og drejer forsigtigt en knitrende kokon mellem fingrene:

- Den er fra en amerikansk æblespinder. Er den ikke smuk i farven, og er det ikke fantastisk, hvordan larven har spundet kokonen fast på æblegrenen, siger Alice Grønborg.

Ikke for utålmodige sjæle

Det skal siges, at silkeavl på hjemmebasis ikke er for rastløse sjæle, der overvejer at lave dette års julegaver selv. Alice Grønborgs silkeavl har stået på i over tyve år, men indtil videre er der kun kommet et garnnøgle og en lille, men til gengæld meget smuk, stofprøve at drømme et klædningsstykke frem fra:

- Mit mål er at samle en kæmpe bunke silkekokoner til min pension, så der er nok til en frakke med en spids hætte ned ad ryggen, siger Alice Grønborg og mindes en sommer, hvor silkeavlen faktisk var ved at tage styringen i huset:

- Der var vel udklækket 2000 æg, og larverne var enormt sultne, så jeg dagligt måtte fylde bagagerummet på min Fiat med friske bøgegrene, siger Alice Grønborg og afslører dermed, at hendes natsværmere ikke lever, som undertegnede troede, af bladene på morbærtræer:

- Nej, mine natsværmere lever af mit æbletræ og min bøgehæk. De sommerfugle, der lever af morbærtræerne, er dem man bruger til at spinde den helt hvide silke af, siger Alice Grønborg.